Wiadomości z Bytomia

Czym powinny charakteryzować się opakowania spożywcze

  • Dodano: 2021-06-08 09:45

Żywność jest jednym z tych elementów, których nie może zabraknąć w naszym codziennym życiu. Chcemy cieszyć się jej smakiem i zapachem, a także brakiem toksyn i innych niebezpiecznych składników. Dlatego też ważny jest sposób w jaki jest ona zapakowana.

Pudełka oraz inne opakowania, w których umieszczana jest żywność mogą przybierać najróżniejsze formy, jednak niezależnie od tego w jaki sposób są nam oferowane, opakowania spożywcze powinny charakteryzować się przede wszystkim wysokim stopniem bezpieczeństwa. W praktyce oznacza to, że nie mogą być wyprodukowane z toksycznych materiałów, ani zawierać szkodliwych dla zdrowia elementów. To prawda, że coraz częściej tego rodzaju pudełka i kartony powstają na zasadzie wykorzystywania materiałów poddanych recyklingowi, jednak muszą to być pozostałości i odpady poddane odpowiednim badaniom, które stwierdzą, czy mogą być one wykorzystywane w kontakcie z żywnością.  

Opakowania spożywcze – producent musi stanąć na wysokości zadania

Na rynku istnieje wielu producentów opakowań o różnym przeznaczeniu, w tym opakowań spożywczych. Nie każda firma jednak może zaoferować nam taką samą jakość. Dlatego też przedsiębiorcy produkujący żywność, przed wyborem konkretnego opakowania, a nawet konkretnej firmy, której chcą zlecić ich tworzenie, muszą wziąć pod uwagę przynajmniej kilka faktów. Na początek warto zastanowić się z jakich materiałów są tworzone dane pudełka i czy posiadają one odpowiednie atesty. Poza tym, istotnym czynnikiem będzie ich odporność na wilgoć, szczególnie jeżeli produkty, które są w nich umieszczane mogą taką wilgoć wydzielać. Nie bez znaczenia jest także dobra izolacja zapachów, tak aby dany produkt mógł jak najdłużej pozostać świeży i żeby klient po jego otwarciu mógł cieszyć się tak samo intensywnym zapachem niezależnie od tego, czy minęło kilka dni, czy kilka tygodni od momentu zapakowania.  

Opakowania do żywności na wynos

Innym rodzajem opakowań są te używane w restauracjach, szczególnie w momencie oferowania żywności na wynos. Takie opakowania spożywcze muszą być bardzo odporne zarówno na nasiąkanie wilgocią, jak i przeciekanie, a także ewentualne wgniecenia, czy uszkodzenia w trakcie transportu. Oczywiście, podobnie jak w przypadku każdego innego opakowania, które ma styczność z jedzeniem, również te pudełka, czy kartoniki muszą być całkowicie wolne od substancji szkodliwych oraz wszelkiego rodzaju toksyn, które mogłyby zagrozić zdrowiu klientów danej restauracji.

Dodaj komentarz

W związku z nadchodzącą ciszą wyborczą, możliwość komentowania artykułów na naszej stronie zostanie tymczasowo zablokowana.
Dziękujemy za zrozumienie i zachęcamy do powrotu do dyskusji po zakończeniu ciszy wyborczej.