Czasy, w których kogokolwiek dziwił wybór dania bez jajek czy mleka, bezpowrotnie minęły. Świat otwiera się na wegańską dietę, która z dnia na dzień staje się coraz bardziej popularna. Okazuje się bowiem, że bez produktów odzwierzęcych można sobie świetnie radzić w kuchni i rozbudzić swoją kreatywność w wymyślaniu nowych przepisów. Poniżej trzy propozycje fit śniadań bez dodatku jajek i mleka wprost idealnych także dla alergików.
Pomysł nr 1: wegańskie pankejki na słodko
Kto by pomyślał, że amerykańskie pankejki, czyli małe, pulchne naleśniki - placuszki można wykonać bez użycia jaj i mleka. Krowie mleko można zastąpić dowolnym napojem roślinnym lub nawet wodą. Mąka z kolei może być pszenna pełnoziarnista lub wymieszana, np. pszenna z ryżową lub orkiszową. Możemy też użyć mąki bezglutenowej - wtedy do przepisu potrzebne będą produkty bez glutenu i laktozy.
W celu przygotowania porcji dla jednej osoby wystarczy około 5 kopiastych łyżek mąki wymieszać z łyżeczką proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej i szczyptą soli. Do sypkich składników należy dolać około 150 ml płynu (napoju roślinnego albo wody) i trochę oleju. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. W tym czasie rozgrzać patelnię, a następnie nakładać ciasto. Pankejki najlepiej wychodzą, gdy do usmażenia jednego placuszka wykorzystamy jedną lub dwie łyżki ciasta. Placuszki należy smażyć z obu stron na złoty kolor. Na samym końcu udekorować świeżymi owocami, orzechami, łyżką dżemu - czym dusza zapragnie. Są przepyszne, a jeśli wykorzystamy pełnowartościowe składniki i dodamy świeże owoce i bakalie - naprawdę zdrowe.
Pomysł nr 2: jaglanka z bananem, masłem orzechowym i prażonymi orzechami
Jaglanka od dawna króluje na śniadaniowych stołach i stała się miłym urozmaiceniem klasycznej owsianki. Podana może być z dowolnymi sezonowymi lub mrożonymi owocami i za każdym razem smakuje wyśmienicie. Fantastycznie dodaje potrzebnej o poranku energii.
Dla jednej osoby potrzebna będzie jedna czwarta szklanki kaszy jaglanej i szklanka napoju roślinnego. Kaszę należy dokładnie wypłukać, a następnie zagotować w płynie i pozostawić na kilkanaście minut na małym ogniu. Gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie posiekać ulubione orzechy i przełożyć je na rozgrzaną patelnię. Prażyć przez chwilę do uwolnienia się aromatu. Gdy kasza będzie gotowa, umieścić ją w miseczce, dodać banana pokrojonego w plastry, dwie łyżki masła orzechowego, a na koniec posypać orzechami. Bardzo pożywne śniadanie gotowe!
Pomysł nr 3: zdrowy, pożywny koktajl z płatkami orkiszowymi
Gazetka promocyjna Lidl jest niezastąpiona, gdy chcemy dowiedzieć się, co akurat warto kupić w danym dniu. Warto polować na okazje, bo czasem uda się trafić na naprawdę atrakcyjne promocje, np. na owoce i warzywa, które przydadzą się do przygotowania pysznego koktajlu dodającego energii.
Potrzebne będą ulubione owoce, w tym banan. Może być także natka pietruszki lub łyżeczka kurkumy czy plasterek imbiru. Konieczne są też płatki orkiszowe lub zwykłe owsiane (około 3 łyżek) i garść orzechów.
Płatki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy. Gdy już wchłoną płyn, przekładamy je do naczynia, w którym będziemy blendować je razem z wszystkimi pozostałymi składnikami. Uzupełniamy większą ilością wody lub mleka roślinnego, by koktajl miał nieco bardziej płynną konsystencję. Z owoców sprawdzą się niemal wszystkie - pomarańcza, truskawki, śliwki, morele, brzoskwinie i inne. Dzięki płatkom i orzechom koktajl jest bardzo sycący i wyśmienicie spełnia rolę pełnowartościowego śniadania.
Gdzie szukać inspiracji na fit wege śniadania?
Spodobały Ci się nasze propozycje i chciałbyś poznać więcej przepisów na zdrowe śniadania bez jajek i mleka? Zdrowy styl życia jest nie tylko modą, ale stał się naturalnym sposobem na życie wielu osób, które chcą dzielić się swoimi pomysłami na smaczne fit dania z innymi. W Internecie możesz znaleźć tysiące pysznych i zdrowych przepisów na blogach oraz w mediach społecznościowych. Warto śledzić konta dietetyków oraz pasjonatów zdrowej diety. Ponadto, inspirująca może stać się również wyprawa do księgarni. Profesjonalnie wydane książki kucharskie z pięknymi zdjęciami potraw i cennymi wskazówkami z pewnością zachęcą do własnych eksperymentów.