Wiadomości z Bytomia

Przysmaki prosto z Ukraińskiej biesiady – tego musicie spróbować

  • Dodano: 2023-02-20 15:00

Ukraińcy to naród, który słynie nie tylko z zamiłowania do tradycyjnej kuchni, ale także wspólnego świętowania. Na ukraińskim stole nie może zabraknąć zakąsek oraz oczywiście miejscowych trunków. Czego z tych specjałów trzeba spróbować? Oto nasze propozycje ukraińskich pyszności wartych spróbowania.

Ukraińska słonina

Kuchnia ukraińska jest sycąca i prosta, czego doskonałym przykładem jest powszechnie jadana słonina. W tamtejszych stronach jest znana jako sało. Ukraińcy przyrządzają ją na bardzo wiele sposobów. Jest stosowana jako dodatek do potraw oraz jedzona w formie przekąski, najlepiej w towarzystwie wysoko procentowego alkoholu. Na Ukrainie można spotkać sało wędzone, które nieco przypomina znany w Polsce wędzony boczek. Istnieje także słonina konserwowa, którą można nabyć w puszkach, podobnie jak inne mięsne konserwy. Bardzo ciekawym sposobem przyrządzania sało jest kiszenie. Dzięki niemu nabiera delikatnej konsystencji i intensywnego smaku. Inną formą obróbki słoniny jest jej suszenie, które sprawia, że sało staje się zwarte i może być długo przechowywane. Natomiast wielbicielom intensywnych smaków polecamy sało solone. A jak właściwie podawać ukraińską słoninę? Najlepiej z pajdą swojskiego chleba w towarzystwie kiszonek.

Jeśli chcesz spróbować oryginalnego sało, wejdź na stronę  https://best-market.pl/produkty-miesne/slonina/.

Kiszonki

Ukraińcy uwielbiają także kiszone warzywa. Podobnie jak w Polsce popularna jest kiszona kapusta czy ogórki, jednak to tylko część tego typu przetworów, jakie można spotkać na ukraińskich stołach. Wśród ukraińskich kiszonek możemy znaleźć także pomidory, cebulę, patisony, cukinie, papryki, a nawet niektóre owoce. Przetwory zawdzięczają swój oryginalny smak nie tylko lokalnym produktom, ale także charakterystycznym przyprawom. Warto włączyć do swojej diety jak najwięcej tego typu produktów, ponieważ wspierają one procesy trawienne, co jest szczególnie przydatne w przypadku tłustych i sycących potraw kuchni ukraińskiej. Oprócz kiszonek warto spróbować także marynowanych warzyw, które będą świetnym i niskokalorycznym dodatkiem do obiadu.

Ukraińskie alkohole

Większość osób kojarzy ukraińskie trunki głównie z wódką. Faktycznie jest ona ceniona przez koneserów na całym świecie, jednak to nie jedyny miejscowy napój, którym mogą pochwalić się nasi wschodni sąsiedzi. Mało kto wie, że na Ukrainie znajdują się dwa regiony winiarskie. Są to Zakarpacie i rejon Odessy oraz region Krymu. Sprzyjający uprawie winorośli klimat tych regionów sprawia, że Ukraińskie wina w niczym nie ustępują trunkom produkowanym na zachodzie Europy. Możesz kupić je na stronie https://best-market.pl/alkohole/wino/wino-ukrainskie/.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojBytom.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.