Przyczepy gastronomiczne cieszą się ogromną popularnością - nawet w okresie epidemicznym. Przedsiębiorcy zauważyli możliwości, jakie daje mobilny biznes i coraz częściej decydują się na ten model biznesowy zamiast stacjonarnej restauracji. Moda, która rozpoczęła się w Stanach Zjednoczonych i została przeniesiona na polski grunt pozwala na prowadzenie dochodowej działalności przy relatywnie niewielkim ryzyku. Przyjrzyjmy się nieco dokładniej specyfice przyczep gastronomicznych i food trucków, starając się odpowiedzieć na pytanie, dla kogo to jest ten biznes i jakie wymogi należy spełnić, aby odnieść sukces.
Przyczepy gastronomiczne – czyli co?
Przyczepa gastronomiczna często nazywana jest mylnie food truckiem i choć założenia oraz działanie obu pojazdów jest jednakowe, to są pomiędzy nimi pewne techniczne różnice. Przyczepa jak sama nazwa wskazuje nie jest na stałe połączona z samochodem, natomiast w przypadku food trucków w jednym miejscu znajduje się pojazd i część robocza - do przygotowania posiłków.
Co znajduje się w przyczepie gastronomicznej?
W przyczepie gastronomicznej znajdziemy instalacje elektryczną niezbędną do zasilania wyposażenia gastronomicznego, na którym przyrządzane są posiłki. Większość przyczep posiada elektryczne grille czy kebaby, choć oczywiście bez problemu znajdziemy również przyczepy, w których sprzedawane są produkty, a nie gotowe dania i instalacja elektryczna nie jest wtedy wymagana.
Przyczepa gastronomiczna a kwestie prawne
Przyczepy gastronomiczne to miejsca, w których cały proces przyrządzania posiłku i jego wydawania odbywa się właśnie w przyczepie. W związku z tym, że jest to praca z jedzeniem i jego obróbką, kluczowe jest uzyskanie zezwolenia od sanepidu na prowadzenie działalności gastronomicznej. Właściciele przyczep również podlegają kontrolom i to w ich gestii leży dostosowanie się do wymogów prawnych. Już na etapie kompletowania przyczepy gastronomicznej należy zastosować się do wymogów prawa. Jeżeli nie orientujesz się w wymogach dotyczących przyczep i food trucków warto zlecić stworzenie pojazdu gastronomicznego firmie zajmującej się tym tematem. W Polsce jednym z większych producentów przyczep gastronomicznych jest firma BANNERT, która dokładnie wie, jak przygotować przyczepę spełniającą wszelkie wymogi prawne.
Przyczepy gastronomiczne – opłacalność i finanse
Kwestie związane kosztami i perspektywami dla biznesu są kluczowe. W każdym biznesie najważniejsza jest opłacalność, a ta w przypadku przyczep gastronomicznych potrafi być naprawdę imponująca. Podstawowym elementem, który zachęca wiele osób do wybrania przyczepy zamiast stacjonarnej restauracji jest niższy próg wejścia. Koszty są istotnie mniejsze, zarówno w przypadku kupna przyczepy, jak i jej wynajęcia. Wspomniana już firma BANNERT oferuje swoim klientom możliwość skorzystania z leasingu czy kredytu, co jeszcze bardziej ogranicza początkowe koszty. Wbrew przekonaniom niektórych to właśnie zbyt duże wydatki prowadzą do upadku większości firm, a nie zbyt małe zyski. Pieniądze zaoszczędzone na start można zainwestować np. w reklamę albo budować tzw. poduszkę finansową.
Ile kosztuje przyczepa gastronomiczna?
Koszt przyczepy gastronomicznej jest trudny do określenia - wszystko zależy od tego, z czyjej oferty skorzystamy i na jaki typ przyczepy się zdecydujemy. Na rynku dostępne są zarówno używane, jak i nowe modele, a wpływ na cenę ma wiele czynników, a w tym:
- kształt,
- przystosowanie,
- wyposażenie
- renoma producenta,
- stan techniczny.
Ceny dobrej jakości przyczepy zaczynają się od 15 tysięcy złotych do nawet 100 tysięcy, dlatego warto zrobić wnikliwy research. W przypadku usługi wynajmu ceny wahają się pomiędzy 1500 – 2000 zł za miesiąc. Należy jednak pamiętać o kosztach związanych z udostępnieniem miejsca do prowadzenia działalności.
Przyczepy gastronomiczne – jak zacząć?
Postaraliśmy się zebrać najważniejsze informacje w temacie przyczep gastronomicznych. Jednak jak każdy biznes, tak i ten wymaga dokładniejszego przyjrzenia się i stworzenia indywidualnego biznesplanu. Od samego początku prowadzenia działalności warto współpracować z samymi specjalistami, dlatego raz jeszcze polecamy firmę BANNERT. Ten polski producent działa na rynku od wielu lat i posiada w swoim portfolio dziesiątki unikatowych realizacji. Co istotne - BANNERT prowadzi również wynajem przyczep gastronomicznych i umożliwia finansowanie ich zakupu. Przyczepy gastronomiczne to perspektywiczne rozwiązanie dla osób chcących zacząć działalność w branży gastronomicznej. Zachęcamy do zapoznania się z tematem i życzymy sukcesów w biznesie.