Kursy szybkiego gotowania, opasłe książki kucharskie z prostą kuchnią, ale wymagającą już nie takich prostych składników, diety pudełkowe i wiele innych propozycji zmiany swojej diety zalewa nas codziennie z każdej strony. Media społecznościowe, gazety, reklamy i znajomi chwalą sobie zdrowy tryb życia, ekologiczne i zdrowe diety oraz inne, najróżniejsze wymysły gastronomiczne. Nagle okazuje się, że otaczają Cie sami szefowie kuchni, dietetycy lub wytrawni znawcy kulinariów. Jak odnaleźć się w tym świecie?
Poznaj najlepsze proste przepisy na obiad i nie tylko!
Kiedy twoi znajomi po pracy jadą do sklepu, żeby znaleźć najświeższego selera z ekologicznej uprawy w Pcimiu Dolnym, ty znajdź odpowiednią skarbnicę wiedzy w postaci książki kucharskiej. Jeśli nie wiesz gdzie jej szukać, podpowiadamy - użyj internetu ;). Kiedy trafisz już na odpowiednią stronę, wybierz 4 potrawy, które z pewnością ci zasmakują i nie przysporzą gotującemu wiele pracy. Następnie wynotuj składniki jakich potrzebujesz by przyrządzić te dania i ruszaj do sklepu. Miej zakupy na tydzień z głowy, zaopatrując się we wszystkie niezbędne półprodukty zawczasu. Za pierwszym razem takie podejście może być dla Ciebie dziwne, jeśli jesteś przyzwyczajony do robienia małych zakupów codziennie. Wszak w ten sposób wydajesz za jednym razem 100zł, zamiast 20zł. Pamiętaj jednak, że w ten sposób zaoszczędzisz nie tylko pieniądze ale i czas, który przeznaczasz każdego dnia na zakupy i stanie w kolejkach. Kiedy już masz wszystkie składniki z twojej listy, rozdziel je i jeśli się da, przygotuj je wstępnie pod kątem czterech potraw, które zamierzasz przyrządzić w tym tygodniu (o ile nie ucierpi na tym ich jakość). Takie działanie znowuż pozwoli Ci zaoszczędzić sporo czasu w tygodniu, kiedy głodny i zmęczony po powrocie do domu zabierzesz się do gotowania. Lepiej wykonać robotę raz, jednym ciągiem i potem mieć spokój, niż za każdym razem kroić, obierać, gotować, smażyć, mieszać i potem wszystko zmywać. Wszystko gotowe? Świetnie! Czas wypróbować pierwszy przepis. Jeśli jesteś jedyną osobą, dla której gotujesz to nie musisz się stresować tym, że coś może nie smakować jak powinno, mimo to, postaraj się jednak uniknąć wtopy. Rób wszystko zgodnie z przepisami i na pewno twoje dania będą smakowały tak jak powinny. Nie bój się też zrobić większej ilości niż potrzebujesz na jeden obiad, nadwyżkę zawsze możesz zabrać następnego dnia do pracy lub szkoły i cieszyć się pysznym obiadkiem, wykonanym tylko i wyłącznie przez siebie samego!
Artykuł został przygotowany we współpracy z portalem SPOKEO.