Wiadomości z Bytomia

Co warto wiedzieć kupując wyroby garmażeryjne?

  • Dodano: 2019-09-03 07:15, aktualizacja: 2019-09-03 07:23

Pierogi, pyzy, surówki i inne wyroby garmażeryjne – kupujemy je, bo są wygodne i proste w przygotowaniu. Co czwarte gotowe danie wzbudziło zastrzeżenia podczas kontroli Inspekcji Handlowej. Najgorzej wypadły produkty sprzedawane na wagę.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów informuje, że w pierwszym kwartale 2018 roku Inspekcja Handlowa skontrolowała wyroby garmażeryjne. Sprawdziła zarówno ich jakość, jak i oznakowanie. Inspektorzy odwiedzili 78 małych i sieciowych sklepów oraz hurtowni. Ocenili 405 partii, w tym między innymi pierogi, pyzy, zupy, dania mięsne - oferowane zarówno w opakowaniach (326), jak i luzem - na wagę (79). Nieprawidłowości stwierdzili w 43 placówkach (55 proc. skontrolowanych). Mieli zastrzeżenia do 113 partii (28 proc.), w tym do połowy skontrolowanych produktów sprzedawanych luzem.

UOKiK przypomina! Kupując wyroby garmażeryjne:

  • Przyjrzyj się opakowaniu, sprawdź, czy nie jest uszkodzone, a zawartość nie jest zbrylona.
  • Zapoznaj się ze składem i informacjami graficznymi.
  • Sprawdź datę ważności i warunki przechowywania.
  • Zwróć uwagę, czy alergeny są wyróżnione w składzie, zwłaszcza, jeśli masz  na coś uczulenie.
  • Spójrz, czy na opakowaniu została podana procentowa zawartość składników odżywczych.
  • Gdy kupujesz produkty na wagę, masz prawo zapytać o pełen skład i alergeny. Informacje te powinny też być podane w miejscu ogólnodostępnym, np. przy lodówce.

Więcej na stronie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojBytom.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również