Do Bytomia zawitał Kulinarny Ogień. Mimo niesprzyjającej pogody, impreza rozpoczęła się Pierwszym Marszem Śląskiej Gastronomii. Uczestnicy przeszli spod restauracji Hotelu Lantier do Parku Amendy, gdzie do samego wieczora trwała wielka uczta. Imprezę zakończył pokaz lotniczo-pirotechniczny.
Parada i przepyszne jedzenie
W paradzie wzięli udział przedstawiciele kulinarnego świata oraz miłośnicy gotowania i dobrej kuchni. Wśród nich był też prezydent Bytomia Mariusz Wołosz razem z przewodniczącym Rady Miejskiej Michałem Staniszewskim. Na gości w łagiewnickim Parku Amendy czekali najlepsi kucharze na Śląsku, którzy serwowali swoje pokazowe dania.
Impreza została wymyślona już kilka lat temu po to, by pomagać najbardziej potrzebującym – dzieciom i seniorom. Dochód z bytomskiej edycji Kulinarnego Ognia przekazany zostanie na rzecz Profilaktyczno-Terapeutycznej Świetlicy Środowiskowej im. Świętej Elżbiety oraz Związku Górnośląskiego Koła Łagiewniki.
Wieczorem na zakończenie imprezy organizator przygotował podniebną niespodziankę. Uczestników pożegnał pokaz lotniczo-pirotechniczny.
Impreza wpisała się w obchody 770-lecia Bytomia.