Uczniowie szkół kształcących w zawodzie technika hotelarstwa wzięli udział w Konkursie Wiedzy Hotelarskiej zorganizowanym już po raz 11 przez Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich.
W tym roku w konkursie wzięło udział 12 drużyn dwuosobowych ze szkół kształcących w zawodzie technik hotelarstwa z Siemianowic Śląskich, Katowic, Rudy Śląskiej, Rybnika, Lublińca, Wadowic, Wodzisławia Śląskiego, Dąbrowy Górniczej, Jastrzębia-Zdroju, Chorzowa, Tychów i Bytomia.
ZSGH z Bytomia reprezentowały Julia Grabowska i Vanessa Waleryszek z klasy 5UH. Konkurs składał się z kilku konkurencji, podczas których uczniowie musieli wykazać się wiedzą i umiejętnościami zawodowymi. Uczestnicy musieli zaprezentować reklamę zawodu technik hotelarstwa przed jury, wykazać się wiedzą z zakresu marketingu mix. Oprócz tego sprawdzane były umiejętności praktyczne związane z serwisem wieczornym oraz rozmowa kwalifikacyjna do pracy w hotelu w języku angielskim.
Drugie miejsce dla uczennic z Bytomia
I miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim w składzie Gracjana Wiśniewska i Wiktoria Gęsty, II miejsce zdobyły Julia Grabowska i Vanessa Waleryszek z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, natomiast III – ex aequo zajęły drużyny w składzie Inka Plewa i Martyna Helon z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach oraz Natalia Jaguś i Wiktoria Adamczyk z Zespołu Szkół Ogólnokształcąco-Technicznych w Lublińcu.
Oprócz tego jury postanowiło przyznać dwa wyróżnienia, które trafiły do Sary Kłos z Zespołu Szkół nr 2 w Rudzie Śląskiej oraz Karoliny Trzcińskiej z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Wadowicach.
- Konkurs z roku na rok ma coraz większą renomę i prestiż, o czym świadczy coraz większa liczba uczestników. Najważniejsze, że atmosfera i swoboda, sprawia, że nikt podczas konkursu nie czuje się zestresowany, a wszyscy czują ducha zdrowej rywalizacji. Już teraz zapraszamy na kolejną edycję – mówi Witold Sbirenda, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich.
Konkurs odbył się pod honorowym patronatem prezydenta Mariusza Wołosza oraz Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego. Głównym sponsorem konkursu był Hotel Best Western Hotel Mariacki i restauracja Browar Mariacki w Katowicach.