Święta Wielkanocne obchodzono na Śląsku i w Polsce zawsze bardzo uroczyście. To czas refleksji, zadumy, rodzinnych spotkań oraz tradycji święcenia pokarmów. W Bytomiu – Rozbarku tradycja ta jest jeszcze piękniejsza za sprawą wiernych, którzy przychodzą ze święconką ubrani w ludowe stroje rozbarskie.
Tradycja święcenia pokarmów w parafii Świętego Jacka w Bytomiu - Rozbarku odbywa się już od siedmiu lat. Pierwszy raz miała miejsce w 2012 roku, a jej pomysłodawcą jest Piotr Mankiewicz, rozbarczanin, założyciel i właściciel Muzeum Chleba w Radzionkowie. To dzięki jego aktywności i zaangażowaniu udało się odtworzyć dawną tradycję noszenia stroju rozbarskiego, zwanego też bytomskim, czyli jednego z najpopularniejszych strojów ludowych Górnego Śląska.
Z każdym rokiem przybywa osób, które przychodzą w ten jeden szczególny dzień Świąt Wielkanocnych, aby wziąć udział w tradycyjnym święceniu pokarmów. W wydarzeniu tym biorą udział dorośli, młodzież oraz dzieci, dla których jest to nie tylko okazja do zobaczenia, jak wyglądają tradycyjne stroje rozbarskie, ale także szansa, aby poznać ich historię.
Warto również podkreślić, że niezwykłości temu wydarzeniu dodaje fakt, że uroczystość święcenia pokarmów prowadzona jest przez księży w dialekcie śląskim.
Na to wyjątkowe wydarzenie zapraszamy do kościoła pw. Świętego Jacka /Bytom – Rozbark, ul. Jana Matejki 1/ nie tylko bytomian, ale również mieszkańców ościennych miast w Wielką Sobotę, 25 marca o 14.00.