W V Wojewódzkim Konkursie "Uczniowskie Inspiracje Kulinarne’2021" drużyna z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich zdobyła trzecie miejsce.
Do rywalizacji w konkursie przystąpiło 10 dwuosobowych zespołów z różnych szkół gastronomicznych z naszego regionu m.in. z Będzina, Katowic, Mysłowic, Ornontowic, Tychów, Wisły czy Sosnowca. Tematem wiodącym tej edycji konkursu był Ziemniak w roli głównej, a zadaniem uczestników było przygotowanie przystawki oraz dania głównego z wykorzystaniem ziemniaków.
Uczennice "Gastronomika" stanęły na wysokości zadania
Kinga Drozd i Anna Pander z trzeciej klasy technika żywienia i usług gastronomicznych wykonały: biskwity z serem oscypek i sosem z czarnej porzeczki oraz pierożki ziemniaczane ze szpinakiem, bombę ziemniaczaną z dipem żurawinowym, comber z daniela z duszoną papryką w winie. Kinga i Ania przygotowywały się do konkursu pod okiem nauczyciela praktycznej nauki zawodu, Michała Jarzombka.