Wiadomości z Bytomia

Młodzi kucharze z nagrodą

  • Dodano: 2021-04-01 07:00, aktualizacja: 2021-03-31 19:15

W V Wojewódzkim Konkursie "Uczniowskie Inspiracje Kulinarne’2021" drużyna z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich zdobyła trzecie miejsce.

Do rywalizacji w konkursie przystąpiło 10 dwuosobowych zespołów z różnych szkół gastronomicznych z naszego regionu m.in. z Będzina, Katowic, Mysłowic, Ornontowic, Tychów, Wisły czy Sosnowca. Tematem wiodącym tej edycji konkursu był Ziemniak w roli głównej, a zadaniem uczestników było przygotowanie przystawki oraz dania głównego z wykorzystaniem ziemniaków.

Uczennice "Gastronomika" stanęły na wysokości zadania

Kinga Drozd i Anna Pander z trzeciej klasy technika żywienia i usług gastronomicznych wykonały: biskwity z serem oscypek i sosem z czarnej porzeczki oraz pierożki ziemniaczane ze szpinakiem, bombę ziemniaczaną z dipem żurawinowym, comber z daniela z duszoną papryką w winie. Kinga i Ania przygotowywały się do konkursu pod okiem nauczyciela praktycznej nauki zawodu, Michała Jarzombka.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojBytom.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również