Uczniowie bytomskich szkół od lat chętnie angażują się w unijne programy edukacyjne. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się te, które umożliwiają młodym zagraniczne wyjazdy do partnerskich placówek. Do najważniejszych należy Erasmus Plus, w ramach którego młodzież łączy przyjemne z pożytecznym.
`Together We Win` to kolejny już projekt realizowany w Zespole Szkół Technicznych związany ze współpracą z europejskimi szkołami. Tym razem bytomscy uczniowie wraz z rówieśnikami z Włoch, Bułgarii, Chorwacji oraz Portugalii zajmowali się tematyką związaną ze zrównoważonym rozwojem.
Uczniowie ZST we Włoszech
- Od 17 do 23 kwietnia nasi uczniowie gościli we włoskim regionie Apulia, a gospodarzem była szkoła koordynująca projekt - Istituto Tecnico `Luigi di Maggio`w San Giovanni Rotondo - mówi Artur Lubos, dyrektor Zespołu Szkół Technicznych.
Poza ciekawymi warsztatami i spotkaniami, uczniowie szkół partnerskich odwiedzili gospodarstwo ekologiczne w Foggi oraz poznali faunę i florę regionu Gargano, gdzie mieści się rezerwat Foresta Umbra.
Wrażenie na młodzieży zrobiła też Manfredonia z pięknymi plażami nad Adriatykiem oraz Monte Sant’ Angelo, gdzie znajduje się jedno z najsłynniejszych sanktuariów św. Michała Archanioła. We wrześniu odbędzie się drugi wyjazd w ramach projektu, a gospodarzem tego wydarzenia będzie Zespół Szkół Technicznych.
„Gastronomik” na Cyprze
6 maja ośmioosobowa grupa uczniów z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich poleciała na Cypr, aby odbyć staż zawodowy w ramach Projektu Erasmus+.
Uczniowie ZSG-H na Cyprze
- Podczas stażu nasi uczniowie będą mogli podnieść swoje umiejętności zawodowe, a także sprawdzić swoje kwalifikacje się w nowym miejscu, tym razem w hotelu w cypryjskiej miejscowości Limassol - mówi Witold Sbirenda, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich.
Jest to pierwsza grupa z ZSGH, która uczestniczy w tej edycji projektu „Szkoła Przyszłości - rozwój i szkolenia zawodowe dla uczniów i nauczycieli". Następna grupa uczniów z ZSGH wyjedzie już w czerwcu tego roku na Teneryfę.