Co warto wiedzieć kupując wyroby garmażeryjne?

Czas czytania: 2 min.

Pierogi, pyzy, surówki i inne wyroby garmażeryjne – kupujemy je, bo są wygodne i proste w przygotowaniu. Co czwarte gotowe danie wzbudziło zastrzeżenia podczas kontroli Inspekcji Handlowej. Najgorzej wypadły produkty sprzedawane na wagę.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów informuje, że w pierwszym kwartale 2018 roku Inspekcja Handlowa skontrolowała wyroby garmażeryjne. Sprawdziła zarówno ich jakość, jak i oznakowanie. Inspektorzy odwiedzili 78 małych i sieciowych sklepów oraz hurtowni. Ocenili 405 partii, w tym między innymi pierogi, pyzy, zupy, dania mięsne – oferowane zarówno w opakowaniach (326), jak i luzem – na wagę (79). Nieprawidłowości stwierdzili w 43 placówkach (55 proc. skontrolowanych). Mieli zastrzeżenia do 113 partii (28 proc.), w tym do połowy skontrolowanych produktów sprzedawanych luzem.

UOKiK przypomina! Kupując wyroby garmażeryjne:

  • Przyjrzyj się opakowaniu, sprawdź, czy nie jest uszkodzone, a zawartość nie jest zbrylona.
  • Zapoznaj się ze składem i informacjami graficznymi.
  • Sprawdź datę ważności i warunki przechowywania.
  • Zwróć uwagę, czy alergeny są wyróżnione w składzie, zwłaszcza, jeśli masz  na coś uczulenie.
  • Spójrz, czy na opakowaniu została podana procentowa zawartość składników odżywczych.
  • Gdy kupujesz produkty na wagę, masz prawo zapytać o pełen skład i alergeny. Informacje te powinny też być podane w miejscu ogólnodostępnym, np. przy lodówce.

Więcej na stronie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów

Tagi:

Autor / Źródło
Justyna Romanczyk / UM Bytom

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe