Bytom - portal miejski mojBytom.pl

Wiadomości z Bytomia

Surowce spożywcze - co trafia do żywności, którą kupujemy?

  • Dodano: 2019-12-04 14:45

Produkcja żywności to bardzo rozwinięta gałąź przemysłu. Gama surowców i dodatków jest tak ogromna, że warto wiedzieć, za co odpowiadają określone składniki. Dzięki temu będziemy mogli podejmować świadome decyzje zakupowe.

Surowce spożywcze w poszczególnych branżach

Każda branża korzysta z określonych surowców spożywczych. Wpływają bowiem one nie tylko na długość procesu produkcji, ale i na właściwości produktu końcowego. Dlatego najlepsi producenci przywiązują wagę do jakości dostarczanych surowców spożywczych. Korzystają więc z usług dystrybutorów gwarantujących odpowiednie pochodzenie składników i ich bezpieczeństwo. Każda branża spożywcza będzie potrzebowała nieco odmiennych składników. Mięsna stawia na takie surowce jak białko wołowe czy fosforan. Mleczna natomiast chętnie zaopatruje się w skrobię kukurydzianą, kwas mlekowy, czy lecytynę słonecznikową.

Białko wieprzowe – jak wpływa na proces produkcji?

Białko wieprzowe to surowiec spożywczy, który jest pozyskiwany ze skór wieprzowych. Jest bardzo cenny dla branży mięsnej, ponieważ usprawnia obróbkę mięsa i jego masowanie. Dodawanie takiego surowca spożywczego poprawia gryzalność wędlin i wzmacnia ich walory smakowe. Produkty zawierające białko wieprzowe są także bardziej atrakcyjne dla naszych oczu. Może więc to mieć wpływ na wzrost sprzedaży produktu. Obecność takich surowców spożywczych zwiększa także udział mięsa w produkcie kosztem wszelkich niemięsnych dodatków.

Surowce spożywcze – jaką rolę pełni lecytyna?

Innym dodatkiem do żywności, po który chętnie sięgają producenci, jest lecytyna. Ten naturalny dodatek okazuje się niezbędny dla naszego organizmu. Pozyskujemy go z takich roślin jak soja, rzepak, czy słonecznik. Nie brakuje go także w żółtkach jaj, wątrobie, czy orzechach. Jako surowiec spożywczy, lecytyna stosowana jest podczas produkcji pieczywa, słodyczy, margaryny, czy makaronów. Tego typu surowce spożywcze firmy pozyskują od europejskich dystrybutorów. Gwarantują one wysoką jakość składników, co nie wpływa negatywnie na ich produkt. Tutaj dowiesz się więcej na ten temat http://oqema.pl/. Lecytyna sprawia, że produkty nie przylegają do naczyń i nie sklejają się. Wpływa też pozytywnie na zdrowie człowieka. Poprawia pamięć i koncentrację, a także usprawnia pracę wątroby. Jak widać, surowce spożywcze nie muszą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego warto sprawdzać etykiety produktów, by świadomie podejmować decyzje zakupowe.
 

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.