Bytom - portal miejski mojBytom.pl

Wiadomości z Bytomia

Single malt whisky - co decyduje o jej wartości?

  • Dodano: 2020-02-05 14:00

Whisky to bardzo zróżnicowany trunek. Jego smak, aromat oraz receptura zależy w dużej mierze od miejsca w którym jest produkowany. Dlatego warto wiedzieć, co wyróżnia poszczególne odmiany tego alkoholu. Dziś na tapet weźmiemy single malt whisky.

Jak długa jest historia whisky?

Jeśli wierzyć wszelkim podaniom i legendom, to początki „wody życia” sięgają pierwszych wieków po Chrystusie. Według niektórych podań autorem tego trunku miał być sam św. Patryk. Inne mówiły o tym, że za produkcję odpowiedzialni byli irlandzcy mnisi, który rozpowszechniali napój ok. VII wieku. Miał on przedłużać życie i łagodzić różnego rodzaju bóle czy choroby. W IX wieku mnisi mieli rozpocząć ekspansję napoju na terenie Szkocji. Tam także szybko zyskał ogromną popularność. Pierwsze wzmianki dotyczące trunku z jęczmienia, które zostały utrwalone na piśmie, pochodzą z XVI wieku. Nazwa zaś przyjęła się w branży w pierwszej połowie XVIII wieku.

Single malt whisky – co to takiego?

Whisky produkowane jest w różnych regionach świata. Dzięki temu jest mocno zróżnicowane pod względem składników czy samej receptury. Obecnie jednym z najbardziej cenionych gatunków jest single malt whisky. Trunek ten produkuje się przede wszystkim na terenie Szkocji. Do jego wykonania jest potrzebna woda, słód jęczmienny oraz drożdże. Single malt whisky podlega podwójnej lub potrójnej destylacji przeprowadzanej w miedzianych alembikach. O wartości tego trunku decyduje proces leżakowania. Musi on trwać przynajmniej trzy lata. Single malt whisky im dłużej leżakuje, tym większą wartość posiada. Tego rodzaju produkty znajdziesz chociażby pod tym linkiem https://swiat-whisky.sklep.pl/7-single-malt-whisky-szkocka. Dlatego świetnie nadaje się na różnego rodzaju bankiety, przyjęcia czy jako prezent. Single malt whisky jest także produkowana w innych krajach. Warto jednak zwrócić uwagę na charakterystykę produktów, gdyż mogą się one różnić od szkockiej. Wartym uwagi produktem będzie z pewnością single malt whisky z japońskich destylarni. Są one zbliżone do europejskiej, a cechą wyróżniającą jest brak wymiany whisky pomiędzy destylarniami.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.