Wiadomości z Bytomia

Jakie tłuszcze wybierać w kuchni?

  • Dodano: 2022-04-01 11:00

Tłuszcze, zarówno nasycone, jak i nienasycone, pełnią w żywności wiele funkcji. Ważne jest to aby świadomie podchodzić do wyboru poszczególnych produktów.

Zastosowanie tłuszczów w kuchni 

Tłuszcze wpływają na wygląd żywności (błyszczący lub lśniący wygląd) i teksturę (kruchość lub ogólna konsystencja), pomagają w procesie brązowienia, absorbują i przenoszą smaki oraz przekazują ciepło do żywności. Oleje płynne, o wyższej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dobrze nadają się do żywności, która jest płynna, np. sosów sałatkowych i dressingów. Dobrze sprawdzają się również podczas smażenia lub opiekania. Tłuszcze stałe lepiej sprawdzają się w niektórych metodach pieczenia i smażenia, ponieważ wpływają na teksturę i stabilność, choć coraz częściej z powodzeniem stosuje się w tym celu oleje płynne.

Produkty bogate w tłuszcze - zastosowanie w kuchni i przemyśle

Istnieje wiele produktów spożywczych, które są bogatym źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak soja, oliwki, awokado, orzechy, orzeszki ziemne, nasiona, niektóre owoce morza i wiele innych. Z tych pokarmów produkuje się oleje, mąki, mleka, sery i inne produkty spożywcze, które można wykorzystać w domowej kuchni lub jako składniki żywności przetworzonej. Oleje częściowo uwodornione zawierają kwasy tłuszczowe trans, ale obecnie proces ten jest znacznie rzadziej stosowany w żywności przetworzonej. W zamian za niego wykorzystuje się proces przeestryfikowania, dzięki czemu praktycznie całkowicie eliminuje się obecność tłuszczów trans w poszczególnych produktach. 

Skład produktów spożywczych - wartość poszczególnych tłuszczów 

Ważne jest, aby zrozumieć, że każda żywność zawierająca tłuszcz zawiera cały szereg kwasów tłuszczowych, prawie zawsze mieszankę tłuszczów nasyconych i nienasyconych, oraz wiele innych ważnych składników odżywczych. Znajomość zawartości głównego kwasu tłuszczowego w danych produktach może być pomocna przy podejmowaniu decyzji kulinarnych i zdrowotnych, ale rzadko kiedy powinna być jedynym czynnikiem branym pod uwagę. Z tego względu nigdy nie bój zapytać się w restauracji, czy nawet w firmie oferujące catering dietetyczny https://afterfit-catering.pl/bialystok/, jaki rodzaj tłuszczu został wykorzystany do przygotowania poszczególnych dań. 

Uważnie czytaj etykiety

Wiele produktów dostępnych w najpopularniejszych supermarketach ma na swoich etykietach różne oznaczenia. Według prawa, każdy producent musi poinformować konsumenta o zawartości poszczególnych makroskładników, w tym właśnie tłuszczów. Jednak niektóre firmy poszły o krok dalej i oprócz podstawowych informacji, takich jak zawartość węglowodanów, białka i tłuszczów, umieszczają na etykietach informacje dotyczące ilość nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, soli, a nawet niektórych witamin i minerałów. Będąc na zakupach, zanim wrzucisz do swojego koszyka margarynę, masło czy majonez, spójrz na etykietę i zapoznaj się ze składem produktu. Wybieraj te, które mają w swoim składzie wymienione WNKT i JNKT oraz te, które zawierają jak najmniejsze ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. 

Sylwia GerlaczekSylwia Gerlaczek
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojBytom.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.