Lokale gastronomiczne muszą być wyposażone w wytrzymałe, solidne a jednocześnie lekkie opakowania, które będą chronić jedzenie przed uszkodzeniem i zepsuciem, a także sprawdzą się podczas przenoszenia jedzenia z miejsca na miejsce. Na rynku można znaleźć zarówno opakowania wyprodukowane z tworzyw sztucznych, jak i bardziej ekologicznych materiałów: z papieru lub bambusu.
Opakowania w branży gastronomicznej
Hurtownia opakowań PAKO posiada w swojej ofercie takie opakowania gastronomiczne, jak:
- pojemniki na żywność,
- opakowania na sushi,
- kubki,
- słomki,
- foremki,
- worki,
- opakowania do zgrzewu,
- opakowania dla cateringu,
- talerze, tacki, miski, miseczki,
- opakowania na przyjęcia - kartony, pojemniki lub pudełka na ciasta, torty lub ciastka, kartoniki na ciastka, papilotki czy tacki.
Opakowania gastronomiczne powinny być solidne i wytrzymałe, aby można było w nich bezpiecznie przechowywać i przenosić jedzenie z jednego miejsca na drugie. Opakowania tego typu nie mogą dopuszczać przeciekania, rozwalenia, rozpłynięcia się czy jakichkolwiek innych niepożądanych sytuacji. Warto więc wybierać opakowania gastronomiczne wykonane z wytrzymałych materiałów, które ochronią żywność przed uszkodzeniem i szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, ale jednocześnie będą na tyle lekkie, że ich przenoszenie z miejsca na miejsce nie będzie problematyczne.
Materiały, z których produkuje się opakowania w gastronomii
Opakowania gastronomiczne mogą być wyprodukowane z tworzyw sztucznych oraz z materiałów przyjaznych środowisku, na przykład z:
- papieru,
- tektury,
- drewna,
- bambusu,
- trzciny cukrowej,
- liści palmowych.
Drewno, tektura i papier są neutralne dla środowiska. Można je więc łatwo poddać biodegradacji i wykorzystać ponownie. Z drewna wytwarza się miseczki, sztućce i mieszadełka, a z papieru i tektury - kartony, torby, torebki i pudełka.
Trzcina cukrowa jest rośliną, która bardzo szybko rośnie i nie jest wymagająca w uprawie. Świetnie sprawdza się jako materiał do produkcji pudełek, ponieważ jest odporna na rozdarcia.
Bambus również należy do roślin, które szybko rosną i nie są wymagające pod kątem uprawy. Bambusowe opakowania gastronomiczne są lekkie, wytrzymałe i odporne na grzyby, pleśnie, bakterie i procesy gnilne.
Firma PAKO oferuje wysokiej jakości opakowania gastronomiczne, które mogą być albo plastikowe, albo wykonane z ekologicznych materiałów. Obydwa rodzaje opakowań są wytrzymałe, lekkie i odporne, dlatego doskonale sprawdzą się w każdym lokalu gastronomicznym.