Wiadomości z Bytomia

Jakie powinny być opakowania w gastronomii?

  • Dodano: 2024-08-27 18:00, aktualizacja: 2024-08-28 21:28

Lokale gastronomiczne muszą być wyposażone w wytrzymałe, solidne a jednocześnie lekkie opakowania, które będą chronić jedzenie przed uszkodzeniem i zepsuciem, a także sprawdzą się podczas przenoszenia jedzenia z miejsca na miejsce. Na rynku można znaleźć zarówno opakowania wyprodukowane z tworzyw sztucznych, jak i bardziej ekologicznych materiałów: z papieru lub bambusu.

Opakowania w branży gastronomicznej

Hurtownia opakowań PAKO posiada w swojej ofercie takie opakowania gastronomiczne, jak:

  • pojemniki na żywność,
  • opakowania na sushi,
  • kubki,
  • słomki,
  • foremki,
  • worki,
  • opakowania do zgrzewu,
  • opakowania dla cateringu,
  • talerze, tacki, miski, miseczki,
  • opakowania na przyjęcia - kartony, pojemniki lub pudełka na ciasta, torty lub ciastka, kartoniki na ciastka, papilotki czy tacki.

Opakowania gastronomiczne powinny być solidne i wytrzymałe, aby można było w nich bezpiecznie przechowywać i przenosić jedzenie z jednego miejsca na drugie. Opakowania tego typu nie mogą dopuszczać przeciekania, rozwalenia, rozpłynięcia się czy jakichkolwiek innych niepożądanych sytuacji. Warto więc wybierać opakowania gastronomiczne wykonane z wytrzymałych materiałów, które ochronią żywność przed uszkodzeniem i szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, ale jednocześnie będą na tyle lekkie, że ich przenoszenie z miejsca na miejsce nie będzie problematyczne.

Materiały, z których produkuje się opakowania w gastronomii

Opakowania gastronomiczne mogą być wyprodukowane z tworzyw sztucznych oraz z materiałów przyjaznych środowisku, na przykład z:

  • papieru,
  • tektury,
  • drewna,
  • bambusu,
  • trzciny cukrowej,
  • liści palmowych.

Drewno, tektura i papier są neutralne dla środowiska. Można je więc łatwo poddać biodegradacji i wykorzystać ponownie. Z drewna wytwarza się miseczki, sztućce i mieszadełka, a z papieru i tektury - kartony, torby, torebki i pudełka.

Trzcina cukrowa jest rośliną, która bardzo szybko rośnie i nie jest wymagająca w uprawie. Świetnie sprawdza się jako materiał do produkcji pudełek, ponieważ jest odporna na rozdarcia. 

Bambus również należy do roślin, które szybko rosną i nie są wymagające pod kątem uprawy. Bambusowe opakowania gastronomiczne są lekkie, wytrzymałe i odporne na grzyby, pleśnie, bakterie i procesy gnilne. 

Firma PAKO oferuje wysokiej jakości opakowania gastronomiczne, które mogą być albo plastikowe, albo wykonane z ekologicznych materiałów. Obydwa rodzaje opakowań są wytrzymałe, lekkie i odporne, dlatego doskonale sprawdzą się w każdym lokalu gastronomicznym.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojBytom.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.